6 Cara Obati Jerawat

6 Cara Obati Jerawat | Jerawat ialah pekara yang paling menjengkelkan dan lazim hidup. Kebanyakan kita telah berada dalam situasi di mana merah hodoh telah muncul pada ketika saat-saat penting ataupun hari yang dinanti-nantikan. Persoalannya ialah: bolehkah anda menghilangkan masalah ini tanpa perlu membeli barangan yang mahal? Jawapannya adalah ya! Cuba beberapa ubat-ubatan rumah yang mudah dan semula jadi untuk melawan jerawat jerawat yang menjengkelkan ini.

1. Aspirin
Aspirin adalah anti-radang sehingga dapat menjadi cara yang cepat dan murah untuk membantu mengurangkan jerawat. Ditambah lagi kebanyakan kita sentiasa mempunyai aspirin terletak di sekitar rumah. Cara yang paling mudah untuk menggunakannya adalah untuk membuat pes dengan 3 bahagian air untuk 1 bahagian aspirin. Setelah campuran itu menebal ambil Q-tip/Cotton bud dan letak pada kawasan yang teruk. pes ini akan mengambil masa kira-kira setengah jam untuk mengeras dan mula mengelupas, yang akan menjadi isyarat anda untuk mencuci pes tersebut menggunakan tisu basah atau tuala muka.

6 Cara Obati Jerawat

6 CARA OBATI JERAWAT

2. Berenang
Jika anda mempunyai kolam dikawasan perumahan, cuba pergi untuk berenang. Klorin diketahui mampu mengeringkan kulit anda, yang merupakan berita baik untuk menghilangkan jerawat. Cuma pastikan seluruh kulit anda lainya lembab untuk mengelakkan kerosakan.

3. Aloe Vera / Lidah buaya
Lidah buaya adalah ancaman tiga kali ganda. Bukan sahaja ia menyejukkan kulit anda sehingga ke bawah, dimana ia terasa hebat, ia juga mengurangkan keradangan dan kemerahan jerawat serta menghilangkan kulit berminyak dari kulit anda.

4. Ubat Gigi
Ubat gigi adalah pilihan yang baik jika anda mempunyai jerawat raksasa yang ingin dihapuskan dengan cepat. Ia berkesan kerana ia mengandungi silika, yang merupakan bahan yang sama yang boleh didapati di dalam beg daging lembu untuk mengekalkan kelembapan keluar. Oleh itu, ubat gigi telah terkenal untuk mengering dan mengurangkan saiz jerawat dalam satu malam. Hanya sapukan pada beberapa kawasan yang terjejas sebelum tidur dan basuh habis di waktu pagi.

5. Madu
Di samping rasanya yang lazat, madu adalah antibiotik semula jadi yang menjadikan ia sesuai untuk penyembuhan dan mengurangkan jerawat. Sebagai bonus tambahan kelekitan yang dimiliki madu membantu untuk menghilangkan kotoran yang berlebihan dan kotoran dari kulit anda. Anda boleh menggunakan madu dengan membuat topeng yang mudah. Untuk melakukan ini, campurkan dua sudu madu dengan satu sudu teh kayu manis dan sapukan pada muka anda. Ya, ia boleh jadi agak tidak teraturt. Benarkan campuran tadi untuk menetap di muka anda lebih kurang 10 minit sebelum mencucinya menggunakan air suam.

6. Bawang putih
Saya salah seorang daripada orang yang gilakan bawang putih kerana kelazatan dan keenakan yang diberikan pada masakan, jadi anda tidak perlu untuk memberikan saya alasan untuk menggunakannya lebih daripada yang biasa.

Bawang putih amat baik untuk melawan jerawat kerana tahap yang tinggi antioksidan, dan juga 'anti-bakteria, anti-kulat, dan anti-virus. Terdapat dua cara anda boleh menggunakan bawang putih untuk membersihkan jerawat. Yang pertama adalah langkah pencegahan, yang hanya dengan menambah lebih banyak bawang putih dalam diet anda. Ini membantu kesihatan anda dan juga membersihkan darah, yang boleh membantu untuk menghentikan pertumbuhan jerawat baru masa depan. Untuk hasil yang lebih segera, Ambil cengkih bawang putih yang telah dikupas  dan sapukan pada kawasan yang bermasalah beberapa kali sehari. Jika kulit anda sensitif, cuba menghancurkan bawang putih dan mencampurkannya dengan sedikit air.

Cara Hilangkan Jerawat

Itulah 6 cara hilangkan jerawat yang bisa anda lakukan dirumah untuk mendapatkan wajah yang lebih sehat dan juga terhindar dari jerawat pastinya. Jangan lupa juga dalam proses penyembuhan jerawat alangkah baiknya jika anda selalu menjaga kebersihan wajah anda agar apa yang anda usahakan berjalan dengan lancar.

6 Cara Obati Jerawat Rating: 4.5 Diposkan Oleh: Unknown